Mikrografija Sarajevo i Bošnjački institut, Fondacija Adila Zulfikarpašića iz Sarajeva sklopili su ugovor o poslovnoj saradnji vezano za prodaju Zeutschel OS 12 000 A1 skenera namjenjenog za skeniranje bogate arhviske građe  biblioteke Bošnjačkog instituta.

Biblioteka Bošnjačkog instituta predstavlja jedinstveni primjer kulturne tradicije Bosne i Hercegovine. Čini je bogata kolekcija koja danas ima posebnu vrijednost i trajni pečat u afirmaciji bosanskohercegovačke kulture i civilizacije.

Nabavkom Zeutschel OS 12 000 A1 omogući će se da ova bogata arhivska građa bude dostupna širem auditorijumu u digitalnom formatu.

Mikrografija Sarajevo je generalni zastupnik Zeutschela za Bosnu i Hercegovinu. Montaža i obuka za rad na skeneru urađena je zahvaljujući kolegama iz Mikrografije Slovenija, koji imaju dugogodišnje iskustvo u radu sa ovim modelima skenera.

Obuka za rad na ovom modelu skenera urađena je sa svim zaposlenima Bošnjačkog instituta koji će direktno raditi na digitalizaciji ove izuzetno vrijedne arhivske građe.

 

Radb skenera prikazan je filmu: